Tienduizenden Nederlanders doen deze maand mee aan Stoptober: een initiatief om te stoppen met roken.
Een rookvrij leven levert niet alleen gezondheidswinst op, maar is ook goed voor de portemonnee. Na twintig jaar bespaar je hiermee ruim 50.000 euro, de prijs van een mooie auto.
Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn 65e verjaardag. De gemiddelde levensverwachting van een kettingroker is dertien jaar korter dan van Nederlanders die nooit een sigaret hebben aangestoken.
Mede vanwege deze alarmerende cijfers proberen veel rokers van hun verslaving af te komen. Deze maand doen meer dan 65.000 Nederlanders officieel mee aan Stoptober: een maand om collectief te stoppen met roken. Uit vorige edities bleek dat ruim twee derde van de deelnemers twee maanden na Stoptober nog steeds was gestopt met roken. De statistische kans op succes is dus groot.
Dat geldt ook voor de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken. Ex-rokers die vóór hun 35e verjaardag hun laatste sigaret hebben uitgedrukt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun vijftigste jaar stoppen, halveert het sterfterisico.
Ook in financieel opzicht valt er veel te winnen als je de sigaret definitief uitdrukt.
Besparing pakjes: 2.445 euro per jaar
Allereerst hoef je geen pakjes sigaretten meer te kopen. Ben je een zware roker, die er gemiddeld één pakje per dag doorheen jaagt, dan scheelt dat 2.445 euro per jaar, uitgaand van een prijs van 6,70 euro per pakje.
Ben je twintig jaar gestopt, dan bespaar je minimaal 48.910 euro. Daar komen toekomstige accijnsverhogingen nog bij. Genoeg om een mooie oldtimer te kopen, zoals een zeldzame Porsche 912 E uit 1975.
Overlijdensrisicoverzekering: 200 euro korting per jaar
De afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen fors gedaald, vanwege de toegenomen concurrentie tussen verzekeraars en de flink opgelopen gemiddelde levensverwachting. Maar het zijn vooral de niet-rokers die hiervan hebben geprofiteerd, omdat de gezondheidsrisico's voor rokers nu eenmaal een stuk groter zijn.
Vanwege het verhoogde sterfterisico van rokers op jonge leeftijd, betalen zij tot wel 60 procent extra voor hun overlijdensrisicoverzekering. Hoe hoog dit bedrag exacte is is, hangt onder andere af van je leeftijd, het verzekerde bedrag, de looptijd en je verdere gezondheid.
Maar om een indruk te krijgen van het premieverschil, maken we een eenvoudige berekening, met gelijke variabelen. Stel dat je een man van veertig jaar bent en een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten met een dekking van 200.000 euro, een looptijd van twintig jaar en een gelijkblijvende uitkering. Vul je in dat je niet rookt, dan ben je hiervoor bij Dela 18,29 euro per maand kwijt. Rook je wel, dan betaal je plotseling het dubbele: 36,34 euro per maand.
Op jaarbasis kost je rookverslaving 216 euro extra. Gemeten over twintig jaar moet je 4.320 euro extra ophoesten.
Pas na twee jaar premiekorting
Stop je met roken, dan duurt het nog twee jaar voor je in aanmerking komt voor een lagere premie. Hoe dit in zijn werk gaat, verschilt per verzekeraar.
Bij sommige verzekeraars volstaat een niet-rokersverklaring, waarin je verklaart dat je de afgelopen twee jaar geen sigaret meer hebt aangeraakt. Bij andere verzekeraars moet je een nieuwe aanvraag doen. Je hebt dan wel kans dat je in een wat duurdere premiegroep valt, omdat je inmiddels wat ouder bent geworden.
Is je gezondheid in de afgelopen jaren flink verslechterd, dan is het de vraag of het de moeite waard is om je polis open te breken. Kijk daarom je polisvoorwaarden goed na en vergelijk de premies en voorwaarden van diverse verzekeraars voor je verdere stappen onderneemt.
Liegen loont niet
Het oogt aanlokkelijk om als roker te liegen over je nicotineverslaving: dat levert immers veel premievoordeel op. Maar bij overlijden loop je wel het risico om tegen de lamp te lopen. Is jouw dood te wijten aan een aan roken gerelateerde ziekte, dan is de kans groot dat je partner niets krijgt uitgekeerd of dat een flink bedrag op de uitkering wordt ingehouden.
Om diezelfde reden is het ook verstandig om het eerlijk aan je verzekeraar te melden als je tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering bent gaan roken.
Lager eigen risico
Als je gezonder bent, zul je naar verwachting ook een minder groot beroep hoeven doen op je zorgverzekering. Dit kan leiden tot lagere uitgaven aan het eigen risico. Ook kun je aanspraak maken op een zogeheten RookVrij-polis, die premiekorting biedt op zowel de basisverzekering als een aanvullende verzekering.
Het loont wel altijd de moeite om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, want verzekeraars stapelen geen korting op korting: heb je al een collectiviteitskorting, dan komt daar geen extra korting bovenop.
Moet je nog stoppen met roken, dan kan zo'n polis interessant zijn, omdat de verzekeraar stopmethoden vergoedt, zoals de 'Stoppen met Roken'-cursus van Allen Carr.
Meer baankansen
Ook voor je carrière blijkt roken niet bevorderlijk. Mannen die al op jonge leeftijd - lees: voor hun vijftiende jaar - hun eerste sigaret aansteken, hebben 4 procent minder kans op een universitaire graad of een academische baan dan niet-rokende mannen, zo blijkt uit onderzoek van Ali Palali, verbonden aan de Tilburg Universiteit en het Centraal Planbureau.
Rokende scholieren en studenten hebben vaak een slechtere conditie, zo luidt de verklaring. Ook lijdt de cognitieve ontwikkeling onder het roken, maken rokende studenten een slechtere indruk op docenten en houden ze minder tijd over om te studeren, omdat ze moeten werken om sigaretten te kunnen betalen.
Eenmaal aan het werk, kan hun carrière en de loonontwikkeling negatief worden beïnvloed, vanwege gezondheidsproblemen, discriminatie door de werkgever en het onderbreken van de werkzaamheden om te roken. Dit verband geldt overigens alleen voor mannen; voor vrouwen is dit niet aangetoond.
Apps om te stoppen met roken
Al met al zijn er voldoende zwaarwichtige redenen om de sigaret links te laten liggen. Er zijn diverse gratis apps die bij een stoppoging voor jou bijhouden welke gezondheids- en financiële winst je boekt. Dat kan een extra stimulans zijn om definitief met deze gewoonte te kappen.